Nebezpečné nemoci způsobené kornatěním tepen

.

·         Co tuto nemoc způsobuje?
Především přehnaná konzumace živočišného tuku.

·         Jak tato choroba končí?
Může nastat infarkt, mozková příhoda, či angina pectoris.
kardiologie

Situace v české republice
Na onemocnění srdce nebo cév u nás zemře ročně přes padesát tisíc pacientů. Podle lékařů a odborníků je na vině v devadesáti pěti procentech kornatění tepen. Nejčastěji se tato forma nemoci objeví až po čtyřicátém roce života a eskaluje v infarkt, ale také cévní mozkovou příhodu nebo anginu pectoris. Je samozřejmě patrné, že ve více než polovině případů je tato fáze pro člověka fatální.

Jaký má nemoc průběh
Jedná se o složitý proces celé nemoci. Ateroskleróza je spojená s přibývajícím věkem. U žen se projevuje po padesátém roce života a souvisí s přechodem. U mužů nastává nejčastěji po pětačtyřicátém roce života. Vnitřní cévy a tepny jsou s přibývajícími léty slabší a jejich síla se mění. Postižení stěn tepen je ale různé a souvisí nejenom s věkem, ale také s tím, jak moc jsou nemocné. Propuknutí nemoci záleží na každém z nás a je doopravdy různá. Záleží také na tom, jaká další onemocnění se srdcem nebo cévami máte. Rizikové faktory jsou kromě věku a dalších onemocnění také strava, hladina tuku v krvi, ale i vysoký tlak krve. Kornatění tepen hrozí lidem s cukrovkou nebo s nadváhou mnohem více než lidem, kteří pravidelně sportují.

.

Co všechno má negativní vliv na tepny a cévy?
–          Alkohol
–          Cigarety
–          Nadváha
–          Cukry
–          Tuky
–          Nedostatečná pohyb
–          Genetická predispozice (pakliže měl někdo z vašich rodičů či prarodičů kardiovaskulární potíže)

Tyto druhy nemocí jsou často genetické. Bohužel dědičná onemocnění nemůžeme nijak ovlivnit, proto není nikdy na škodu dodržovat pitný režim, správně se stravovat a také si obstarat dostatečný pohyb.
srdeční křivka
Vyhýbejte se následujícím potravinám:
–          Tuky a oleje
–          Těžké a krvavé maso
–          Smažené pokrmy a slané pokrmy
–          Majonézy a smetany
–          Krémy, zmrzliny, marmelády
–          Jídlům s vysokým obsahem cukru

Ohodnoťte příspěvek
.
Comments are closed.