· Co tuto nemoc způsobuje?
Především přehnaná konzumace živočišného tuku.
· Jak tato choroba končí?
Může nastat infarkt, mozková příhoda, či angina pectoris.
Situace v české republice
Na onemocnění srdce nebo cév u nás zemře ročně přes padesát tisíc pacientů. Podle lékařů a odborníků je na vině v devadesáti pěti procentech kornatění tepen. Nejčastěji se tato forma nemoci objeví až po čtyřicátém roce života a eskaluje v infarkt, ale také cévní mozkovou příhodu nebo anginu pectoris. Je samozřejmě patrné, že ve více než polovině případů je tato fáze pro člověka fatální.
Jaký má nemoc průběh
Jedná se o složitý proces celé nemoci. Ateroskleróza je spojená s přibývajícím věkem. U žen se projevuje po padesátém roce života a souvisí s přechodem. U mužů nastává nejčastěji po pětačtyřicátém roce života. Vnitřní cévy a tepny jsou s přibývajícími léty slabší a jejich síla se mění. Postižení stěn tepen je ale různé a souvisí nejenom s věkem, ale také s tím, jak moc jsou nemocné. Propuknutí nemoci záleží na každém z nás a je doopravdy různá. Záleží také na tom, jaká další onemocnění se srdcem nebo cévami máte. Rizikové faktory jsou kromě věku a dalších onemocnění také strava, hladina tuku v krvi, ale i vysoký tlak krve. Kornatění tepen hrozí lidem s cukrovkou nebo s nadváhou mnohem více než lidem, kteří pravidelně sportují.
Co všechno má negativní vliv na tepny a cévy?
– Alkohol
– Cigarety
– Nadváha
– Cukry
– Tuky
– Nedostatečná pohyb
– Genetická predispozice (pakliže měl někdo z vašich rodičů či prarodičů kardiovaskulární potíže)
Tyto druhy nemocí jsou často genetické. Bohužel dědičná onemocnění nemůžeme nijak ovlivnit, proto není nikdy na škodu dodržovat pitný režim, správně se stravovat a také si obstarat dostatečný pohyb.
Vyhýbejte se následujícím potravinám:
– Tuky a oleje
– Těžké a krvavé maso
– Smažené pokrmy a slané pokrmy
– Majonézy a smetany
– Krémy, zmrzliny, marmelády
– Jídlům s vysokým obsahem cukru